Blomster i all enkelhet
Såhär innan försommarens fulla blomsterprakt sätter igång kan man ändå hitta en del vackra blomster. Typiska vårblommor är förstås bland annat blåsippa och tussilago, men det finns även de träd och buskar som blommar på bar kvist, och som kan vara vackra i sin enkelhet.

Videung känner de flesta till, dessa små fjuniga och sammetsmjuka knoppar, som ofta tas in till påskris och påskbuketter. Men även efter att dessa mjuka små "hartassar" försvunnit så är viden fin, då kommer den nämligen i blom. Det kan se alldagligt ut på håll, när dessa större gula spretiga ting dyker upp på kvistarna, men om man tittar närmre så är de väldigt fina.
Dessa uppskattas också av vårens tidiga humlor, som hörs surra bland kvistarna.

Många är vi väl som känner till den fina visan "sov du lilla videung"? De flesta kan nog ett par rader av den första versen, men den andra versen är nästan finare, vårig och glädjande;
"Solskens öga ser på dig
solskensfamn dig vaggar.
Snart blir grönt på skogens stig,
och var blomma flaggar.
Än en liten solskensbön,
vide liten blir så grön.
Solskensöga ser dig,
solskensfamn dig vaggar."
solskensfamn dig vaggar.
Snart blir grönt på skogens stig,
och var blomma flaggar.
Än en liten solskensbön,
vide liten blir så grön.
Solskensöga ser dig,
solskensfamn dig vaggar."
Texten är skriven av Zacharias Topelius, och publicerad första gången år 1869, alltså en ganska gammal visa.

En annan blomma som blommar på bar kvist (alltså utan att en massa blad har kommit) är tibasten. Den är otroligt söt, men väldigt giftig.
Det är hela växten som är giftig, allt från bark till blomma och senare bär. Om man skulle råka smaka på den så kan man få symtom som ex. kräkningar, brännande känsla och att det svider i mun och svalg, blåsor, illamående, svårigheter att svälja och magont.
Så - se men inte röra, är det som gäller.

Tibasten är i alla fall en växt som trivs i mullrika jordar, gärna vid exempelvis åkerkanter och träddungar.
En del vill gärna ha dem i sin trädgård, men då ska man vara medveten om hur giftig den är. Det är inte många bär som behövs för att orsaka allvarlig förgiftning, hos både människor och djur. Fascinerande nog så kan de flesta fåglar äta utav bären utan problem.
Tibasten är en av de tidiga blommorna, och kan ibland stå i blom medans det fortfarande ligger snö kvar på backen.
Den har i alla tider varit känd som en farlig växt, men har ändå förr använts som bland annat utvärtes medel mot gikt. Tibast ansågs också vara effektivt för att hålla borta övernaturliga väsen, extra verksamt skulle det vara mot skogsrået.

Ibland kan det lilla enkla vara nog så fint, och så även blommor från träd och buskar, trots att de knappt hunnit få sina löv. En fröjd för ögat när man går runt och tittar.