Påskhare istället för kyrka
Kategori: Allmänt
Påskhelgen är i full gång.
Här i bygden har det varit ett härligt påskväder, med snön som långsamt drar sig tillbaka ner i dikena, asfalten börjar ligga bar, solen lyser och vädret är behagligt. Man kan inte annat än att njuta, trots en och annan kall vindpust.
Påsk.. När man tänker på påsken, så tänker nog de festa på färger och glädje. Påskris med färgglada fjädrar, påskägg som påskharen gömt, godis i mängder, god mat och dryck och vårkänslor i kroppen.
Annat var det förstås förr. Påsken har gått från att vara en av de viktigaste kristna, kyrkliga högtiderna till att vara en komersiell "godisfrossar-helg".
Påsken är den största helgen inom kristendomen, till och med större än julen. Den firas med åtanke på Jesu lidande, död och återuppståndelse. Förr var det förstås en helg då man var tvungen att bege sig till kyrkan. Själva påsken var även slutet på en 40 dagar lång fasta, så man kan tänka sig att påskhelgen var festlig och efterlängtad.
Påskens alla dagar har förstås olika betydelser, men utan att gå in på dem alla kan Långfredagen nämnas. Långfredag - till minne av Jesu död - skulle vara en oerhört stillsam dag. Helst skulle barnen leka tyst (fast helst skulle de inte leka alls), affärer höll stängt, man skulle inte ha någon radio på eller liknande, utan bara vara i stillsamhet. Sitta och begrunda.. en hel dag. Många äldre vittnar om att när de var barn, så var långfredagen verkligen årets tråkigaste dag.

Det är stor skillnad på påskfirandet förr jämfört med idag,..
Trots att påskfirandena idag skiljer sig mycket från hur man firade förr så är det roligt att mycket av dagens traditioner har rötter sedan långt tillbaka.
Exempevis att gå påskkärring, det är en kvarleva från när man inom dåtidens folktro trodde att häxorna flög till Blåkulla på skärtorsdagen. Så häxorna som flög på sina kvastar, finns kvar idag genom barnen som klär ut sig till påskkärringar (en sötare variant på en häxa).
Idag har vi påskharar som kommer och gömmer ägg, och haren är faktiskt en gammal symbol för fruktsamhet, och därmed en vanlig symbol unde våren - när allt börjar spira igen.
Det är även intressant att se hur påskfirandena idag skiljer sig åt beroende på var i landet man befinner sig. I större delen av landet så har man majbrasor, men främst på västkusten så firar man med påskbrasor, även s.k. påskefyr. (Man har även påskefyr på en del stälen i Finland, även där oftast längst kusten.)
Det är en tradition som är mycket gammal, en teori är att man förr tände brasor på skärtorsdag för att hålla alla flygande häxor borta. Numera har man oftast dessa eldar på påskafton istället.
Hur som haver, det är alltid intressant att reflektera lite över skillnader då och nu.
Vi hoppas att alla har en underbar påskhelg - dessa sista dagar - med mycket gädje, oavsett hur den firas.