byatankar.blogg.se

Tankar om djur och natur, det övernaturliga, livet förr, och Nyåker som by.

Tänker på de döda

Kategori: Allmänt

Allhelgonahelgen består av olika dagar med olika ursprung och betydelse. I korthet är det som följande;
 
Lördagen som infaller mellan 31:a oktober och 6:e november - Alla helgons dag (i år är det den 31:a oktober)
Söndagen efter alla helgons dag - Alla själars dag 
Den 1:a november - Allhelgonadagen.
 
Under allhelgonahelgen behöver man inte känna rädsla för att gå igenom grindarna i aftonmörkret. Det är istället otroligt stämningsfullt och fridsamt.
 
Allhelgonadagen har sitt ursprung i kristendomen och kyrkan. Det var en dag tillägnad alla helgon som inte redan hade egna dagar i almanackan. Det var förr en helgdag.
   Allhelgonadagen infaller alltid den första november, men under reformationen på 1950-talet så gjordes allt om. Allhelgonadagen blev kvar den första november, men blev inte längre en helgdag. Istället infördes även Alla helgons dag, som alltid infaller den lördag som är mellan sista oktober och 6:e november, och den är en helgdag. Det är denna dag som man går till gravarna och tänder ljus för de döda.
 
Förr fanns även Alla själars dag, den dag som skulle tillägnas döda familjemedlemmar. Skulle helgon ha egna dagar var det ju inte mer än rättvist att det fanns en dag för avlidna nära och kära. Alla själars dag infaller dagen efter alla helgons dag. Trots att den inte står med i almanackan menar bland annat kyrkan att det är denna dag man ska tänka på sina avlidna familjemedlemmar. 
 
 
Att tända ljus på gravarna har man gjort i Sverige sedan slutet av 1800-talet. Då var det dock inte under allhelgonahelgen man gjorde detta, utan främst vid juletider. Detta var en företeelse som skedde mest i städerna, och då var det ljus vid barngravar som lyste upp i kvällsmörkret. Varför man tänder ljus vid gravarna är svårt att svara på, en del menade på att när hösten och mörkret kom så skulle man tända ljus vid gravarna för att kringvirrande spöken skulle kunna hitta tillbaka till sina gravar. 
   Det var efter andra världkriget som man flyttade seden att tända ljus kring jul - till allhelgonahelgen istället.
 
 
Att tända ett ljus för någon som gått bort är en fin gest. Det levande ljuset står för en mängd olika saker, liv och död, sårbarhet i livet, skydd och vägledning efter döden. Ljuset står för hopp och värme. Ljus skyddar mot det kalla mörkret, det lyser upp och är ogenomträngligt. 
   Tänd ett ljus för någon du saknar, inte bara i helgen utan närsomhelst under året. Ett ljus som lyser upp i den slöjtunna dimma som skiljer två världar åt. Låt ljuset skänka ro och stillhet i ett undrande hjärta. Låt det skänka tröst. 
 
Kommentera inlägget här: