Sorbus Aucuparia
Sorbus Aucuparia - det latinska namnet för rönn. Ett bortglömt träd, ett träd med egenskaper som få intresserar sig för.
Rönnen är ett träd som gärna vill ha mycket solljus, och det är därför man oftast ser den i hagar, vid skogsbryn och i utkanten av åkermark. Rönnen kan nog stoltsera med att vara ett av höstens allra vackraste träd, då dess parbladiga blad skiftar i alla de höstiga färger - olika nyanseringar av grönt, gult orange och brandrött.

Rönn har man tidigare gjort vin av, vin som smakar bäst om det lagrats ett par år. Man kan även göra te på rönn, och både vin och te har man förr använt som lindrande läkemedel mot bland annat förkylningar och reumatism. Bären är oerhört rika på c-vitamin, och således väldigt nyttiga att konsumera. Faktiskt sägs halten c-vitamin vara så hög så att tre rönnbär motsvarar hela dagsbehovet av c-vitamin, och/eller att ett rönnbär innehåller lika mycket c-vitamin som en apelsin = ett riktigt superbär med andra ord, väl värt att ta reda på.
Tack vare dess höga halt av c-vitaminhalt har man tidigare flitigt använt bären mot skörbjugg.
Bären älskas av många fåglar, och de är också fåglarna som hjälper till att sprida dess fröer via sin avföring. En del fåglar som kalasar på övermogna bär som hunnit bli jästa får faktiskt en slags fylla av det.
Det är fåglarnas tjusning för bären som gett rönnen dess latinska namn - Sorbus Aucuparia - som betyder ungefär "fånga fågel". Man har länge känt till fåglars förtjusning för bären, och förr med bärens hjälp fångat fåglar i ett slags fällor. Det var Carl Von Linné som gav trädet det latinska namnet.

För oss människor är bären lite väl sura och kärva i smaken, men en stor del av det försvinner om man plockar bären efter att de blivit "tagna" av första frosten. Om man dessutom låter bären ligga ett par nätter i frysen innan tillagning så är de mycket trevligare att äta.
Rönnbärens naturligt sura smak kräver en hel del socker vid tillagning, vanligast är nog gelé, sylt och marmelad. Exempelvis rönnbärsgelé passar verkligen ypperligt tillsammans med vilt, som en fin älgstek.
Gelé gör man genom att först koka ihop en rönnbärssaft, och sedan använder man denna saft med socker för att koka ihop en gelé. Recept finns överallt på internet och i en del kokböcker, väl värt att testas.