byatankar.blogg.se

Tankar om djur och natur, det övernaturliga, livet förr, och Nyåker som by.

Ekorr´n satt i granen..

Kategori: Allmänt

Den kända lilla visan "Ekorr´n satt i granen" har hängt med ett tag. Redan i slutet av 1800-talet publicerades den, och det är Alice Tegnér som skrivit den. 
   En sak som förbryllat en del är hur ekorren först sitter i en gran, för att sedan hoppa från en tallgren. Bytte trädet skepnad?
   Men det är en felskrivning av originaltexten, ekorren hoppar från granen till en tallgren.
"Ekorr´n satt i granen
skulle skala kottar
Fick han höra barnen
då fick han så bråttom
Hoppa han på tallegren
stötte han sitt lilla ben
och den långa ludna svansen."
 
I efterhand har det tillkommit verser, där man får höra om hur ekorren blir omplåstrad efter sin lilla fadäs.
 
 
Nu börjar tiden på året då man kan få se ekorrar på gården, kring eventuella fågelbord. 
 
Ekorrar är vackert röd-bruna under sommaren, men när de byter till vinterpäls blir de mer grå-bruna i färgen, för att lättare kunna kamouflera sig. 
   De syns ofta till på morgonen eller mot kvällen. Dagtid ligger de oftast kvar i sina bon, skyddade från de rovfåglar som annars gärna kan ta dem. Bona består vanligen av gamla fågelbon, hackspettars ihåligheter duger fint, men även bon av kvistar och annat. Kalla vinterdagar kan ekorrar kura ihop sig med varandra för att hålla värmen, trots att de annars vanligen lever ensamma.
   De lever inte så långa liv i det vilda, oftast cirka 3-4 år. Om man vill se något verkligt sött så ska man googla på ekorrungar, de är bedårande. 
 
Trots att ekorrar av många är ansedda som söta och harmlösa kan de förstås som många andra vilda djur bära omkring på ohyra. Det är dock väldigt sällan det dras in ohyra utifrån. Loppor och löss är det nog många som tänker, men vad är skillnaden? Snabbt förklarat;
 
   Loppor kan smitta på andra, och leva upp till ett år på något annan än värddjuret. De kan hoppa mellan saker, men smittar mest via de ägg de släpper ifrån sig. Äggen blir till puppor, som blir till nya loppor som kan "fastna" på någon. Loppor kan alltså smitta mellan katt till hund, eller hund till människa.
 
   Löss däremot är artspecifika, och kan inte leva på någon annan än värddjuret. Skulle en hundlus hamna på en katt så dör den. Man kan alltså inte bli smittad av lus från ett annat djur, vi människor kan exempelvis inte bli smittade av lus från katt. 
 
Har man katter som gillar att ligga och lurpassa under fågelbordet får man nog räkna med att det lätt kan dras in någon ohyra ibland. Vill man inte ha ekorrar vid fågelbordet så finns det idag många fågelmatare som sägs ska vara svårare för ekorrar att ta sig till. Gillar man däremot att titta på de fina långsvansarna så är det bara att mata vidare.
 
Nåväl.
 
"Ekorr´n satt i granen, skulle skala kottar..."
 
 
 
Kommentera inlägget här: