byatankar.blogg.se

Tankar om djur och natur, det övernaturliga, livet förr, och Nyåker som by.

Adventstider

Kategori: Allmänt

Nu är det andra advent. Byn lyser upp av adventsljusstakar, utejulgranar, julbelysning och diverse. Det är väldigt trevligt och fint att titta på, och alla hus ser så hemtrevligt mysiga och ombonade ut utifrån.
 
Adventsljusen, där man tänder ett ljus varje söndag fram till jul, brukar ofta vara ombäddade med fönsterlav. Ja, för vitmossa är det inte. 
   En vanlig missuppfattning är att det är vitmossa vi har bland adventljusen, men vitmossa är en grönaktig mossa, tvärtemot vad namnet antyder. 
   Det som (felaktigt) säljs som vitmossa är fönsterlav. Så det är fönsterav vi har i ljusstakarna. 
 
 
Det är egentligen väldigt egendomligt hur fönsterlav ens får säljas under beteckningen vitmossa, det är felaktig marknadsföring. Ingen skulle ju komma på tanken att sälja mjölk under beteckningen "juice". 
   Så, det är fönsterlav vi använder.
   En lav som "bildas" av en symbios mellan alg och svamp, och ska plockas sparsamt då den växer ganska långsamt. Det går knappt att gå över en stenhäll i en tallskog utan att se en massa fönsterav.
 
 
Fönsterlaven ser ut som ett magiskt skogslandskap om man granskar den på nära håll. 
   Sitt namn har den fått på grund av att man förr lagt den mellan fönstren för att suga upp fukt.
 
Så; vitmossa är en grönaktig mossa som växer i naturen.
Renlav är det vita som vi har i ljusstakarna.
 
Förutom de fyra adventsljusen som tänds om söndagarna, så lyser fönstren upp av adventsljusstakar; raka, trekantiga eller i båge, 7-armade eller 9-armade. Variationerna är många, och alla har sina betydelser och symboliker.
 
En menorah-kopia.
 
Den sjuarmade ljusstaken har en biblisk betydelse. De sju armarna kan bland annat stå för de sju skapelsedagarna, att det är ett gudomigt tal och den helige anden och de sju andegåvorna. '
   Inom judendomen har man en variant som kallas Menorah. Det är en mycket gammal och betydande symbol, och en stor staty av en Menorah-ljusstake finns i Jerusalem.
 
Allt från adventsljusstake, lucia, tomten, julgranen och mycket annat är traditioner "utifrån", som man influerats av. Ändå anser en del att våra jultraditioner är "typiskt svenska", fast de i grund och botten inte alltid är det. Ett tecken på att mångfald kan berika.
   Det är egentligen ganska intressant varifrån alla traditioner kommer ifrån. 
 
Trevlig advent!
 
 
Kommentera inlägget här: