Ost till fest
Kategori: Allmänt, Gamla ting
Minnen från dåtidens osttillverknning hittar man ofta i form av ostkupor/ostpressar. Extra fina är de med utsirad dekoration, som gav särskilt vackra ostar.
Det var en procedur att göra ost, vilket förstås var en kvinnosyssla. Ibland hjälptes dock kvinnorna åt, man kunde gå ihop med mjölken, hjälpas åt med ystningen och sedan dela på ostarna.
Man började med att skumma av grädden. Den använde man till smör.
Sedan ljummades mjölken upp och man tillsatte löpe. Löpe kommer faktiskt ifrån kalvmagar, som man torkat och skurit i små bitar.
Löpen innehåller ensymer som koagulerar mjölken så den bildar klumpar. När mjölken stelnat så skär man i den och rör runt. Blandningen består nu av klumpar som ska bli ost, och en vätska - vassle, som silas bort.
Vasslen slås bort och så småningom tar man ostmassan och pressar ner den i ostformar.

Dessa ostpressar finns att se på Brattsbacka museum. Den nedre till höger har ett särskilt fint mönster.
Antingen så virade man en duk runt ostmassan som sög upp vasslen och skulle bytas varje dag, eller så kunde man lägga ostmassan direkt i formen och låta vasslen rinna ut genom förborrade hål i formen.
Man lade någon tyngd på formen för att pressa ut vasslen, och ge en kompaktare ost.
Ostarna skulle vändas, tvättas och tas omhand, innan man kunde lägga dem för slutförvaring i jordkällaren.
Man kunde förstås även krydda ostarna med örter och annat.
Det gick åt en del mjölk, kanske cirka 10 liter mjölk på en normalstor ost. Om man då bara hade en ko så gjorde man inte många ostar, och de få man gjorde var nog inget man åt varje dag. De åts oftast till helgerna, till festliga tillfällen, eller om man arbetade hårt med exempelvis slåttern och behövde extra energirik mat.
Vid jul var det nog festligt när man ställde fram osten som tillverkats under sommaren.